Wednesday

Senka treba da se zašije

Nedostaje mi.

Nedostaje mi, ali navikavam se. Učim da ujutro ustanem iz kreveta bez njegovog poziva i rasanivanja.  Imam  čak i neke druge pozive. Učim da pišem nekako drugačije. Učim da slušam drugu muziku, onu koja me neće rastužiti. Možda ću jednog dana naučiti i da slušam tu koja me rastužuje, a da ne zaplačem.

Nedostaje mi. Tako mi prokleto nedostaje. Prođem nekom ulicom i setim ga se kako me je tu čekao, a onda mi se nasmejao kad sam došla sa sat vremena zakašnjenja. Zastanem ponekad i u parku, a ponekad poželim da ponovo padnem ispred Servantesa u nadi da će on biti tu da me pridrži. Ali nema ga. 

Nedostaje mi, ali više nije nepodnošljivo, iako ne postoji nijedan dan tokom kog nisam pomislila na njega. Uveče, pre nego što zaspim, uvek pomislim kako treba poslati poruku, a onda shvatim da on više nije prvo ime u mom imeniku. Izbrisala sam ga, ali nikako da ode. Uvek je bio tu, ne može tek tako da nestane zauvek. Razumem ga.

Ni ne želim da nestane. Nikako. Volela bih da može da bude tu kao pre. Volela bih da mogu nekako da učinim da se vrati, da bude opipljiv. Ali i kad bi se to desilo, ne bi bilo isto. Nikad ne bih mogla da se setim svega onoga što je bio, ne bih mogla da spojim sve niti iz kojih je bio izatkan u jednu celinu. O čemu ja pričam, ja ni ne umem da šijem. Nikad ne bih umela, kao Vendi, da mu zašijem senku za pete. A bez senke, čovek nije čovek, zar ne?


  
Nedostaje mi, ali učim se. Jednog dana naučiću i kako da šijem, ali to neću iskoristiti za prišivanje senke biću koga odavno nema. Tada ću znati koliko je to glupo i zahvaljivaću se na uspomenama. One vrede više od svih mojih pokušaja da ga probudim.

A šta ću raditi do tada? Uživaću u tim novim pozivima, nastaviti da živim, i...pokušavaću.

6 comments:

  1. Zanimljiva metafora sa senkom, sviđa mi se...

    ReplyDelete
  2. Kad bih mogla, prva stvar koju bih zashila je senka.
    <3

    ReplyDelete
  3. malopre sam odgledao film finding neverland, a onda naleteo na ovaj tvoj tekst te sam osetio obavezu da ostavim komentar, kako bih povezao ta dva iskustva.

    pozdrav.

    ReplyDelete
  4. Budućnost čeka iza ugla

    PS Cure for pain, dobar je taj Morphine ;)

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. exxperiment, zanimljivo je kako sad svi slušaju Morphine, odjednom. :)

    ReplyDelete